Nasib Farah flygtede alene fra Somalia til Danmark, da han var 12 år gammel. Familien havde kun råd til at sende et enkelt barn, så mens resten af familien flygtede til andre lande, ankom Nasib alene til flygtningecenteret i Danmark. ”De ville give mig en bedre fremtid, væk fra krigen i Somalia, hvor der var risiko for, at jeg ville blive taget som børnesoldat. Jeg var den eneste, der kom til Danmark. Resten af familien flygtede ind i nabolande og videre derfra. Forskellige flugtmuligheder gav forskellige skæbner,” fortæller han.

I dag bor Nasib Farah i Odense med sin kone og tre børn. Han arbejder til daglig som journalist og dokumentar-filminstruktør. Han skabte sig den fremtid, hans forældre håbede, han ville. Væk fra borgerkrigen og fra et liv præget af vold og håbløshed. I 2010 lavede han dokumentarfilmen ”Min fætter er pirat,” hvor han besøger sin fætter Abdi, som er blevet tilbage i Somalia og i 2010 står over for valget om at blive pirat. Et valg som Nasib selv kunne have været tvunget til at træffe, var han ikke kommet til Danmark.

”Det er 20 år siden, jeg kom til Danmark, men jeg har stadig min familie, som bor i Somalia og kæmper for deres eksistens. Det er svært at se, hvilke muligheder der er for de unge. Arbejdsløsheden ligger på 90%, og inflationen er stor. Det er nødvendigt at tjene penge, men chancerne for at komme ind i et lovligt erhverv er meget små. Det er derfor, der er så mange, der bliver fristede og bliver pirater,” fortsætter han. I Somalia bliver pirateriet set som en frihedskamp mod de udenlandske fiskerbåde, der driver ulovligt fiskeri og saboterer fiskernes udstyr.
”Selvom lokalbefolkningen forsøger at retfærdiggøre pirateriet, så er det ikke moralsk forsvarligt. Uanset hvilken situation man befinder sig i, så må man ikke frihedsberøve andre mennesker, tage deres ting og afpresse deres familie. Det er frustrerende at se på, men det eneste, jeg kan gøre er at prøve at påvirke min familie til at gøre, det moralsk ansvarlige og træffe de rigtige valg.”

Tilværelsen som pirat frister med drømmen om at tjene mange penge, få magt og indflydelse, men der er stor risiko forbundet med livet på kanten af loven. ”I Somalia er det klanerne, der regerer i de forskellige regioner. Det gør de ud fra deres egne interne regelsæt og love. Samfundet er præget af korruption, og du er meget afhængig af klanens beskyttelse. Du kan ikke stå alene.” Lige nu arbejder Nasibs fætter Abdi som soldat. Det er lovligt, men lønnen er lille. Så lille, at han ikke kan brødføde sig selv, og snart skal han igen træffe valget, om han vil være pirat. ”Jeg tror, han fort- sætter så længe, han kan, men det er jo nødvendigt for ham at tjene penge, så han kan overleve.”

af lea adelsten olsen