Gennem længere tid har jeg gået og funderet en del over begrebet ”fortælling”, og i hvor mange former og afskygninger vi møder den i vores liv og hverdag. Små og store, nogen fanger vores opmærksomhed, andre går mere eller mindre under vores radar, nogen påvirker os emotionelt, og andre gør ikke. Vi kan lære af dem, og de kan give stof til eftertanke. Nogle gør et stort indtryk, og vi bærer dem med os. Alle fortællinger vi møder på vores vej er bid for bid med til at påvirke og danne os som mennesker.

Hvilke fortællinger er det så vi møder? Vi kan starte med at tage fortællingen i sin klassiske indpakning; nemlig bogen. Jeg møder dagligt fortællingen i mit arbejde på Svendborg Bibliotek. Utallige titler og forsider defilerer forbi mit blik, små universer, der bare venter på at blive sluppet fri og få liv gennem mine øjne. Fortællinger om helte og heltinder, det gode og det onde, sorger og glæder, venskab og krig, fremtid og nutid, jalousi, kærlighed, fjerne horisonter, eventyr, drømme, skæbner – nævn et emne og det findes et sted på hylderne.

Men fortællingen kommer også i andre former. Den mundtlige fortælling leveret af en dygtig fortæller. Det smukke maleri eller dragende fotografi kan uden ord fortælle os en historie eller efterlade os med undren og eftertanke. Vi er måske ikke sikre på, at vi forstod budskabet, men alligevel er der sået en spire. Musikken er en fortælling med eller uden ord, lige fra den blide tåge, der letter, til hårdtslående metal. På teatrets scene kan fortællingen opleves gennem scenografi, musik, dans, og ikke mindst den professionelle skuespiller, som formidler.

I en kategori for sig møder vi en broget jungle af fortællinger i vores dagligdag fra tilfældige mennesker på vores vej, og fra tv, aviser og sociale medier. Sandheder og løgne, Breaking News, Fake News og skjulte dagsordner. Hvor den stærkeste fortælling vinder opmærksomheden, også selv om den ikke altid er sand.

Jeg er fascineret over hvor alsidig og mangefacetteret fortællingen er, og hvor stor betydning den kan have. Med bevidstheden om fortællingens betydning kigger jeg på mine børn. Hvilke fortællinger præsenteres de for? Hvad skal være med til at danne mine børn som mennesker? Hvilke fortællinger skal jeg give videre til dem? Umiddelbart vil jeg forsøge at give dem så mange forskellige som muligt. Ruste dem med så mange vinkler og facetter på deres begrebsverden og virkelighed som jeg kan. Give dem et nuanceret billede af den verden de lever i, så de forhåbentlig får nemmere ved at navigere i den. Lære dem at sætte pris på verden og opsøge de gode, smukke fortællinger, der giver dem plus på den mentale konto.

Så slip fortællingerne løs, giv dem vinger og giv dem videre.

af lea adelsten olsen