Jeg er ikke selv en af dem, der går op i sport. Overhovedet. Hvad med teater, mode, film, ballet, litteratur, musik og kunst? Det vil jeg langt hellere have nyheder og perspektiv om.

Der kan naturligvis være flere forklaringer på, at det kun er sport, der er så privilligeret at have sin egen sektion i nyheds/aktualitetsprogrammer som ‘TV-Avisen’ på DR1 og ‘Nyhederne’ på TV 2. Hvis man da kan sige, at sport ER en del af kulturlivet, selvom det i Danmark hører under Kulturministeriet. Det er vigtigt for mig at understrege, at der selvfølgelig ikke findes én definition af, hvad kultur er, og at den ene definition ikke nødvendigvis er bedre end den anden. Jeg er sikker på, at der er indslag i nyhedsudsendelser, som sikkert vil indgå under ‘kultur’ på den ene eller den anden måde, men jeg synes, det er interessant at kigge på, hvorfor man ikke har deciderede kulturnyheder som en sektion for sig.

Det bliver så konkret og håndgribeligt, når nyhedsværten siger “Og nu til sporten…” Men hvorfor? Og har det mon altid været sådan? Hvorfor begyndte man egentlig at have sport med i nyhedsudsendelser?

Der har været sport i radioen siden begyndelsen i 1925, og det er nok en del af svaret på, at det derefter også var noget, man ønskede at dække i fjernsynet. DR begyndte at sende tv regelmæssigt i oktober 1951, og i 1952 sendte DR de første sportstransmissioner på tv. I 1968 steg salget af fjernsyn – flere udsendelser blev sendt i farve, og det var sportsbegivenheder som OL og vinter-OL, der medvirkede til det øgede salg.

Jeg spurgte mine følgere på Twitter, hvorfor de tror, at sport har sin egen sektion i tv-nyheder. Det var der gode bud på – blandt andet:

– Sport er en sektion værdig, fordi interessen er så stor

– Fordi der er så mange penge i sport

– Fordi sport har en konstant indbygget nyhedsværdi

– Fordi Mona Lisa ikke kan lave saksespark

Mest af alt tror jeg, det er fordi, sport er så afgrænset og konkret et felt i forhold til kultur.

For kultur er så mange steder. Faktisk handlede den første historie i den allerførste udgave af ’TV-Avisen’ fra 1965 om, at den sovjetiske forfatter Mikhail Sjolokhov havde modtaget Nobels Litteraturpris.

Alligevel mener jeg, der er stor forskel på, om man har et indslag med i en nyhedsudsendelse, eller om man havde det med i en ren kultursektion. For det er da en særlig status, man får ved at have en decideret sektion. Det ville være en anden anerkendelse, kulturlivet ville få, og det ville nå meget bredere ud. Gennem mediernes dækning er der sikkert mange, der udvikler en interesse for sport, og derfor vil det da kun være godt for landets kulturinstitutioner, hvis der var den samme interesse for kultur, selvom det nok vil være svært at måle på.

Mange ville måske blive (mere) interesseret i ‘kultur’, hvis kulturnyheder bliver lettere tilgængelige og mere vedkommende? Jeg kan da umuligt være den eneste med det behov?

af lea adelsten olsen