Sidste fredag var jeg til Verdens flinkeste Gadefest. Der var liv og glade dage i den højeste del af Møllergade. Dét udsnit af gågaden, som har valgt at slå festligt ud med armene og gøre opmærksom på sig selv, placeret hér på toppen og lidt skævt for centrum.

Fra butikker, cafeer, private boliger og andre bygninger var aktiviteter rykket ud under åben himmel, – en himmel, som i dagens anledning undlod at åbne sig i våd forstand, men tvært imod sendte det skønneste solskin og milde vinde over gadens folk.

Her blev spillet, sunget, lyttet, klovnet, handlet, drukket, spist, leget og snakket. Der blev snakket meget. Som om denne forandrede ramme giver os mulighed for at stoppe op, mødes og snakke sammen. Nogen har taget det på sig. “Vi laver en fest!”, siger de og så trækker de i trådene og trækker andre mennesker med og så bliver det en fest. Vi rykker ud i kulturens forgård, dér hvor vi uden de store falbelader og krav kan komme og være med, – og være sammen.

Hvis det er kulturens forgård, hvad er så baggården?

Længere nede, i den dybeste ende af Møllergade startede Baggårdteatret for mange år siden. Men det er ikke den konkrete baggård, jeg tænker på – og så alligevel, også. Kulturens baggård er dér, hvor man dyrker et materiale. Der, hvor man sammen kæmper med at ville noget med materialet. Dér, hvor man forfiner, forkaster og forsøger igen. Og igen. Og på et tidspunkt inviteres vi ind, vi køber billetter og sætter os tilrette og er med ved forestillingen.

Jeg har tilladt mig at lave min egen hjemmestrikkede distinktion mellem kulturens forgård og baggård, som frem for alt får mig til at tænke over den kulturelle mangfoldighed og bredde, vi har i Svendborg, – gjort af mange menneskers umage og møjsomlighed i “forgårde” og “baggårde”.

Et af de steder, som formår at holde liv i både forgård og baggård er Maskinen (som med lidt god vilje også ligger i Møllergade. Den allernederste ende – og rundt om hjørnet :-). Med et fantastisk alsidigt program fra uhøjtidelig fællesspisning, foredrag, jam, til musik på meget højt niveau. Jeg får nyheds-sms´er derfra og forundres over mængden af aktivitet og kan benytte mig af en brøkdel af tilbuddene, dér eller andre steder i byen.

Jeg føler mig taknemmelig.

af lea adelsten olsen