En kold efterårsdag i 2011 stod jeg på Torvet i Rudkøbing og modtog en check på 206.000,- kroner. “Værsgo’ FilmFyn!”  I kan bruge pengene som I vil, lød beskeden.

Borgerne på Langeland havde samlet penge ind til FilmFyn, fordi FilmFyn for en stund var røget ud af kommunens prioriteringer.

Hurtigt ændrede tingenes tilstand sig under indtryk af det helt enestående borgerinitiativ – og Langeland blev igen en del af det gode selskab på Fyn. Jeg modtog den symbolske check og takket være filmselskabet Zentropa kunne vi igen vise den Oscar-vindende danske film “Hævnen” – optaget på Langeland – på storskærm på Rudkøbing Torv. Og det var med klapstole og varme tæpper den aften på Rudkøbing Torv. Jeg glemmer det aldrig. Sjældent har jeg været så berørt af en folkelig opbakning til et kultur- og erhvervsinitiativ.

Jeg tænker på historien, hver gang jeg skal fortælle om FilmFyn og den forankring og forståelse, som kunst og kultur kan skabe. Ikke mindst regionalt. Det gælder teatre (jo, jo kære BaggårdTeatret!), museer, kunstmuseer – og det gælder de store historier på det store lærred. Dansk fiktion er måske et af tidens stærkeste kulturudtryk. 

“Hævnen” vandt en Golden Globe, en Oscar – og en SVEND, publikumsprisen til årets bedste danske film, uddelt ved den årlige filmfest i Svendborg, hvor kunsten akkurat møder publikum på bedste vis. “Hævnen” vandt aldrig en Robert eller en Bodil som bedste film. Var “Hævnen” for bred, for populær? Kunne den danske filmbranche ikke lide Susanne Bier? Jeg ved det ikke. Men publikum havde talt og filmen mødt sit publikum – og publikum tæller fortsat, når SVEND-prisen uddeles. I 2018 var det 14. gang.

Bag filmfesten i Svendborg står Fafid – Foreningen af filmudlejere i Danmark, Producentforeningen, Svendborg Kommune og FilmFyn. Men i centrum står publikum, producenter og kunstnerne, der er nomineret til årets Svend-priser. Og jeg ved, at kunstnerne oplever, at det mest fantastiske er rent faktisk at møde deres publikum. Det publikum, der får værkerne til at leve. Måske mere end 3.000 mennesker har samlet sig i halvanden time for udendørs at hylde årets nomineringer og vindere.

Publikum er omdrejningspunktet for SVEND-dagene og er filmfestens DNA. Ikke mindst i vores landsdel er borgernes forståelse og engagement bag den store kunst helt unik. 

 Tak til alle på Torvet i Rudkøbing, tak til alle på Torvet i Svendborg. 

af Bo Damgaard

Bo Damgaard, direktør for FilmFyn. Tidligere programchef for TV 2 Danmark og formand for Det Danske Filminstitut. Var nomineret som Årets Fynbo i 2017, skønt han er født i Jylland. Elsker mælkechokolade og lakrids.