Det var ikke dommeren, der var noget i vejen med.
Viceborgmester Henrik Nielsen gjorde det faktisk godt. Men så er der jo ikke andre undskyldninger for, hvorfor vi d. 28. august kl. 14:30 tabte 2-1 til Svendborg Museum!
Måske havde vi ikke fået banket rusten af os. Det var jo 12 år siden, at vi mødtes sidst, og her vandt vi som sædvanligt stort. Jeg husker det som 10-2 til Naturama. Så vi havde nok regnet med en “walk over” og ikke gjort os større anstrengelser. Helt modsat med Svendborg Museum!
De kom med ens trøjer (hvilket jo kan psyke enhver uforberedt modstander),
heppekor (som overdøvede vores interne kommunikation)
og bannere (som tog udsigten, så vi ikke kunne se Naturama i det fjerne).
Vi var pludselig rigtig på udebane og kunne ikke engang se hjem. Men var det nu så slemt? Det første, ærlige svar er ja. Det gjorde ondt i flere dage, og vi dukker stadig nakken lidt, når vi kører forbi Svendborg Museum. Vi kører faktisk helst en anden vej, så vi kommer ind på Dronningemaen fra den anden side, fra havnen. Det andet svar, som også er ærligt og tilmed sandt er, at det jo også var en sejr. Ikke blot for Svendborg Museum, men en fælles sejr for samarbejdet mellem flere kulturinstitutioner i Svendborg og omegn.
Sandheden er, at der det seneste års tid er opstået et meget frugtbart samarbejde mellem Naturama, Baggaardsteatret og Svendborg Museum. Vi fik i fælleskab midler til at lave en et doku-drama ”Vestindien Ekspeditionen”, i anledningen af 100 års dagen for salget af Dansk Vestindien til USA i 1917. Og hvilket fornøjeligt samarbejde! Svendborg Museum gik i lokalarkiverne og fandt gamle historier frem fra Svendborg-egnen. F.eks. om matros Peder Christian Lylow fra Thurø og Ole Pedersen fra Svendborg, der ca. i år 1800 var ombord på briggen ”Etatsraad Lindemand” som hhv. styrmand og skipper over bølgerne til Vestindien.
Og så var der jo det med slaverne… Det er jo en historie, som skulle fortælles. Og her kom Baggaardsteatret med ideer og instruktion til vores formidlere, som stillede op som hhv. Peder Christian og Ole og genopførte den farefulde tur til Dansk Vestindien via Guldkysten i Afrika. Til stor fornøjelse for skoleelever og gæsterne på Naturama, midt mellem de vilde dyr.
Successen følges op med nye opførelser af Vestindien Ekspeditionen i efterårsferien. Og vi har haft så meget ud af at arbejde sammen, at vi har lyst til at arbejde videre sammen. Konkret er det næste projekt Baggaardsteatrets opførsel af Knud Romers ABC på Naturama.
Samarbejderne skaber nye muligheder, nye vinkler, synergi. Og vi har det sjovt imens. Og hvad ville være mere naturligt, end at vi mødes igen på fodboldbanen til en revanche, måske en turnering – var der noget om, at både Svendborg Bibliotek og Baggaardsteatret er ved at snøre støvlerne?
Naturama har givet bolden op. Det vigtigste er at deltage. For alle får noget ud af det, inklusiv publikum.