Stort tillykke til BaggårdTeatret og deres samarbejdspartnere Mungo Park Kolding og Odense Teater med Den Fynske Kulturpris. Tillykke til Lasse Handberg og Jakob Bjerregaard Engmann for igen at have vundet Den Fynske Kulturpris. Det er 3. år i træk, at Svendborgs Kulturliv vinder prisen og 2 af gangene er det BaggårdTeatret, der har taget prisen. I 2014 med forestillingen Statsministeren og nu i år med Teaterkoncerten Carl.
Teaterkoncerten Carl markerede 150 året for Carl Nielsens fødsel og var en ”særlig og ærlig hyldest til Danmarks største komponist” som Lasse Handberg udtrykte det ved prisuddelingen. En forestilling, der tog anmeldere og publikum med storm og som altså også tog Den Fynske Kulturpris. Prisen blev uddelt ved en festlig prisuddeling i flotte rammer i den nyligt og nydeligt renoverede Ørstedspavillonen i Rudkøbing. Ørstedspavillonen eller ØP blandt langelændere er opkaldt efter Langelands berømte søn H. C. Ørsted, der jo nok er mest kendt som fysikeren, der opdagede elektromagnetismen. Men han interesserede sig også for både filosofi og poesi. Og H. C. Ørsted har bidraget betydeligt og originalt til det danske sprogs udvikling ved at have skabt over 2.000 ord, hvoraf mange stadig bruges. Det er faglige begreber indenfor kemi og fysik som ilt, brint, gnidningsmodstand, rumfang og varmefylde. Men H. C. Ørsted har også beriget det danske sprog med fantastiske ord som ildsjæl, udstråling, tankeeksperiment, billedkunst, sommerfugl og hvalfisk.
Det danske sprog udvikler sig således hele tiden og i nyere tid er dansk blevet tilføjet ord som mobilePay, deleøkonomi, evidens, det postfaktuelle samfund, oneliners og nydansker.
Mit forslag til et nyt ord: Faktaansvarlighed. Lidt tungt måske, men vigtigt at sætte fokus på i et moderne demokrati, hvor hadefuld og usand retorik i al for høj grad sætter dagsordenen i dag. Leave-siden får succes med en Brexit-kampagne, der bygger på usandheder. Donald Trump bliver valgt til præsident på løgn efter løgn. Der er behov for at stille krav om faktaansvarlighed, at debatten løftes op på et oplyst og faktuelt grundlag. At ordentlighed og anstændighed udgør grundlaget for den politiske debat. Hvordan kan flygtninge/indvandrer og integrationsdebatten herhjemme dreje sig, om de få, der ikke opfører sig ordentligt, de 3% af nydanskerne, der er kriminelle fremfor de 97%, der ikke er? Der er behov for fakta, der er behov for bøger som ”Nydansk”, hvor forfatteren Hjarn von Zernichow Borberg med statistik sætter fokus på, om nydanskere og danskere egentlig er så forskellige, som det alt for ofte bliver portrætteret i medierne.
Der er også behov for kunsten som en vigtig stemme i demokratiet og med forestillingen Bertolt Brechts Svendborgdigte kobler BaggårdTeatret på fremragende vis fortiden og historien om Bertolt Brechts eksilophold i Svendborg med nutidens flygtningestrømme og den politiske debat herom. Bertolt Brechts Svendborgdigte har taget publikum og anmeldere med storm, så……!