Du har nok ikke overvejet, om du har brug for at opdage kulturen på andre måder, end du plejer. Det havde jeg heller ikke. Men de seneste par år har jeg udfordret mig selv i, hvordan jeg får nye kulturoplevelser – og det er faktisk ret sjovt.

For kultur gør verden større. Og siden du læser med, går jeg ud fra, du er enig.

Jeg har opdaget kunstnere, udstillinger, musik, film osv., jeg ikke anede eksisterede, men som jeg har fundet på andre måder end gennem mine venners anbefalinger og anmeldernes darlings.

Derfor: Gør noget, du ikke plejer at gøre:

  •  Lav udfordringer med venner, du ikke nødvendigvis deler smag med. Fx om at se de første fem afsnit af deres nye yndlingsserie mod at de ser de første fem afsnit af din. Jeg ville vise ’SKAM’ for en ’SKAM’-skeptisk ven
  •  Spørg en fremmed, hvad vedkommendes yndlingsbog er. Køb bogen. Hvis det er for grænseoverskridende at kontakte en fremmed, så spørg en ekspedient i en boghandel i stedet for
  • Tag på biblioteket og lån bøger og cd’er, fordi du kan lide æstetikken i deres omslag og albumcovers
  • Gå i biografen og se en film, hvor du ikke kender handlingen – eller har læst nogen anmeldelser
  • Lav en læseklub med dine venner, hvor I skiftes til at bestemme, hvad I skal læse
  • Vælg en by i Danmark, du ikke bor i. Tag i teatret eller se en udstilling i byen

Og husk så, at du ikke skal lade dig gå på af de mindre gode kulturoplevelser. For selvfølgelig vil du blive skuffet. Men det er med til at udfordre, udforme og definere din smag. Der er nødt til at være dårlige kulturoplevelser, for at der kan være gode.

God fornøjelse!

af lea adelsten olsen