Har du tænkt over, hvordan kulturen kan ramme dig, når din mobil ikke kan forstyrre dig? Det har jeg. Og konklusionen er klar: sluk mobilen og tænd for følelserne!

De seneste par år har jeg haft en del oplevelser med scenekunst. Og jeg er begyndt at tænke over, hvordan jeg oplever forskellige genrer af kulturen på forskellige måder. For mit vedkommende er der ofte stor forskel på, om jeg oplever kulturen på egen hånd – besøger en udstilling, læser en bog eller ser en tv-serie – i forhold til scenekunst, hvor jeg er engageret på en helt anden måde.

Her er alt andet er lukket ude. Med mindre nogen blandt publikum får et hosteanfald, er det forholdsvis begrænset, hvor ukoncentreret jeg kan blive, når jeg oplever scenekunsten udfolde sig. For eksempel er der ikke nogen mobil, der med opringninger, beskeder og Breaking News-meddelelser let kan forstyrre min opmærksomhed. Mobilen skaber en distance. Den distraherer. Og den hører ikke hjemme, når man skal opleve et stykke på de skrå brædder.

Men tænk, hvis du også lader mobilen være, når du eksempelvis går på opdagelse i en udstilling…

Jeg ved ikke med dig, men jeg bruger min mobil virkelig meget. Den er et glimrende redskab, når det handler om at gøre hverdagen lettere og blive klogere på verden. Det er ikke min hensigt at gøre mobilen til en skurk i alle aspekter, for som du ved, er verden ikke sort/hvid. Men måske netop fordi mange af os bruger mobilen så meget i vores hverdag, vil det være en god idé at ændre adfærd, når vi vil opleve kulturen tæt på. En ændring kan for eksempel være at bruge “forstyr ikke”-funktionen på din mobil til andre lejligheder, end når du skal i teatret eller biografen, hvor det forventes af dig, at din mobil ikke forstyrrer på nogen måde.

Tænk over det. Du kan gå fra at være fuldstændig optaget af et værk – at have tårer i øjenene over noget, der rører dig – til pludselig at skulle forholde dig til din omverden og tage stilling til små og store spørgsmål. Ville det ikke være rart, hvis du slap for det? Blev digitalt utilgængelig bare en time eller to, mens du udforsker en ny verden og lader dig påvirke af den kunst og kultur, du bliver præsenteret for?

Når du ikke er tilgængelig over mobilen, har du endnu bedre mulighed for at være nærværende med den kunst og de mennesker, du deler oplevelsen med. At glemme tid og sted! Hvornår har du sidst prøvet det? Måske vil du endnu bedre kunne huske mindet fra netop dén oplevelse.

En anden ting, du kan gøre, hvis du vil huske din oplevelse, er at tage billeder. Det er der mange, der gør med mobilen, og hvad gør man så, hvis man vil følge mit råd om minus mobil? Jeg har fundet et bud på en metode: Når du ikke vil lade mobilen styre din koncentration, men samtidig vil tage billeder af noget i en udstilling, så oplev udstillingen to gange. Først besøger du udstillingen med mobilen på “forstyr ikke” i din taske. Derefter kan du tage en ekstra tur rundt i udstillingen, hvor du så tager billeder af det, du vil forevige.

Rigtig god fornøjelse!

af lea adelsten olsen