Svendborg og Sydfyn er rig på kunstnere og kreative mennesker. Faktisk er vi et af de områder i landet, hvor der bor flest kreative mennesker, målt pr. indbyggertal. Kunst og kultur fylder meget i Svendborg, og sådan har det været i mange, mange år.

Vi har huset mange forskellige forfattere, som har skrevet stor og uforglemmelig litteratur her – under indtryk af mødet med de omgivelser og det liv, som har været og stadig er særligt for os, der bor her.

Flere markante forfattere valgte i en længere eller kortere periode af deres liv at tage ophold i Svendborg i håb om at finde den nødvendige ro til at skrive. Nævnes kan bl.a. Tom Kristensen, Johannes Jørgensen, Ambrosius Stub, Bertolt Brecht, Johannes Johansen og Karen Michaëlis. For dem alle blev det produktive år, og de fortjener fortsat opmærksomhed, ligesom vore nulevende lokale forfattere gør det – og også får det.

Vi har alle brug for forfatterens måde at beskrive vores verden på. Den ydre, såvel som den indre, og vi har brug for forfatterens præcise sprog og evne til at udtrykke, ikke blot deres eget univers, men også dit og mit – vores, så det bliver stærkt, levende og vedkommende.

Svendborgs forfattere har været og er fortsat med til at gøre Svendborg og Sydfyn til noget helt unikt. Og når Svendborg egnsteater, BaggårdTeatret, tager fat i mange af de skrevne ord og omsætter dem til nutidigt vedkommende teater – og musik, og på den måde gør Svendborgs historie visuel for os, synes jeg, at det hele går op i en højere enhed. Så bliver vi endnu rigere på kultur.

Jeg tænker på de seneste store oplevelser i BaggårdTeatret, som den Reumert-nominerede succesforestilling ”Bertolt Brechts Svendborgdigte” med musik af den fynske musiker Søren Huus. Den musikalske forestilling ”TOM” om Tom Kristensens liv. Og til januar forestillingen ”KNÆK”, der iscenesætter Mikael Josephsens digtsamling om udsattes menneskers skæbne. Alle er det fortællinger fra Svendborg, og jeg føler mig overbevist om, at flere sydfynske forfatteres fortællinger er på vej.

Jeg er stolt over, at kunst og kultur betyder så meget for os på Sydfyn. Og jeg er stolt over, at kunstnere fortsat i stort tal søger hertil/vender hjem. Vores tilgang til verden, og vores måde at forstå den på, ville blive uendeligt meget fattigere, hvis vi ikke havde musik, billedkunst, teater og litteratur.

 

 

 

af Bo Hansen

Borgmester Bo Hansen.