Har du overvejet at flytte til Esbjerg eller Aalborg?

Kulturen er ofte blevet nævnt som en af grundpillerne i den bosætningsstrategi Svendborg Kommune bruger. Og det er et klogt parameter at satse på. En bys kulturtilbud og kulturelle profil er en af de ting, vi ved man kigger på, hvis man overvejer at flytte til en anden by.

Og der er mange veje til at løfte det kulturelle i en kommune. Der er den generelle kulturstøtte, der er kommunens samarbejde med kulturinstitutionerne, der er events og større projekter, der er profilering af både sport og kulturelle genrer. Der er mange måder at gøre det på.

Det er blot vigtigt, at vi som kommune forstår hvordan de forskellige håndtag vi drejer på, virker.

De store events og de kulturelle fyrtårne betyder meget. De skaber omtale og de kan også skabe et større flow af turister og dermed større omsætning for det lokale erhvervsliv. Det betyder meget for en kommune, at kunne bryste sig af et stort og velgennemført event eller at have en stor arena, hvor der kan skabes det helt store kulturelle fyrværkeri.

Der kommer penge i kassen og de nationale medier rapporterer glad og gerne fra de store hændelser. Man har opnået noget. Man har fået noget for de penge som er blevet brugt til at stable det på benene.

Har du overvejet at flytte til Esbjerg? Eller til Aalborg? Nej?

Der er et flot nyt stadion i Esbjerg og Aalborg har Gigantium. De har begge to klubber i Superligaen. Endnu, i hvert fald.

Nåja og Esbjerg var vært for Landsstævnet i 2013 og Aalborg er vært næste år. Vidste du det?

Der var 26.000 mennesker til landsstævnet i Esbjerg og mon ikke der kommer det samme eller mere til Aalborg?

Du overvejer stadig ikke?

Det er måske fordi, det er noget andet, der afgør om vi ønsker at bo og leve et sted, end det, der afgør om vi kommer på besøg i ferien eller en weekend.

Fyrtårne er vigtige! De kulturelle fyrtårne er vigtige, både for kommunens markedsføring og selvforståelse.

Ingen tvivl om at det kommende landsstævne kommer til at generere masser af omtale. Heldigvis er der denne gang også indtænkt, at faciliteterne skal kunne bruges til andet bagefter.

Det er et stort udstillingsvindue, men Svendborg er Svendborg med eller uden landsstævne.

Svendborg var ikke Svendborg uden Rabbits, GOG, Kulinarisk Sydfyn og Borgerforeningen.

Svendborg var heller ikke Svendborg uden Åbne døre, Verdens Flinkeste Gadefest, Maskinen, tangodanserne, Top Hat, Swingborg, spillestederne, ExDjazz og alle de andre initiativer.

Svendborg er derimod smeltedigelen, der indeholder det hele.

Hvad svarer du, hvis en ven ringer og fortæller dig, at de overvejer at flytte her til Svendborg?

Vi svendborgensere er glade og stolte over vores by, hører jeg tit. Vi fortæller om hvor højt der er til loftet i Svendborg, om sundet og sejlerne, om at vi har koncerter i myldervis og et nytænkende, udadvendt egnsteater. Vi fortæller om uddannelsesmiljøet og bymiljøet. Vi fortæller om foreningerne, den velbevarede midtby og om alle de skønne muligheder vores børn har. Vi fortæller glad og gerne vidt og bredt om, hvor skøn vores by og kommune er.
Alt det er heldigvis også noget som kommunen vælger at understøtte. Og som bobler videre, der hvor rammerne er svære og støtten ikke nødvendigvis er som dem, der udøver kulturen, kunne ønske sig.

Vi skal som kommune spille på alle de strenge vi kan, for at gøre vores by så attraktiv som overhovedet muligt, for både borgere, turister og mulige tilflyttere.

Det er bare vigtigt, vi er klar over hvilke initiativer, der virker for den ene gruppe, og hvilke for den anden.

Vi vil gerne have turister og store events, der skaber omtale. Vi vil også gerne have en spændende og levende by i hverdagen, der skaber livskvalitet og loyalitet hos borgerne. Det er en konstant balance. Det er ikke enten eller. Men der er og bliver ikke uudtømmelige ressourcer til kulturudvikling.

Så nu får vi et landsstævne til Svendborg. Det kan man synes godt om, skidt om eller lade helt være. Men vi skal ikke lade være med at holde opmærksomheden på alle de kulturtilbud, alt det lokale engagement, al den frivillighed og al den professionalitet, der sammen gør Svendborg til et fantastisk sted at bo – og måske et sted, som man ville overveje at flytte til.

Derfor bliver vi nødt til at vide – og være opmærksomme på – hvornår vi skaber det ene og hvornår vi skaber det andet. Og sørge for, at vi ikke glemmer det ene, hverken i medier, med midler eller i markedsføring, når vi satser stort på det andet.

af lea adelsten olsen