Pressemeddelelse

                                                                           Svendborg den 7. september 2020

Der er blevet talt, målt, tegnet og regnet, og nu er den første skitse for BaggårdTeatrets nye teaterhus på Frederiksø, midt på Svendborg Havn, klar. Praksis Arkitekter fra Troense, der i 2017 vandt Nykredits Arkitekturpris, Skandinaviens største pris for arkitektur, som tidligere har stået bag genopførsel af det nedbrændte Svinkløv Badehotel og som for nylig vandt konkurrencen om opførsel af Artcenter Spritten i Aalborg, har realiseret visionen.
”Det er lidt af et drømmeprojekt at tegne Svendborgs nye teaterhus her i vores egen baghave,” siger indehaver Mette Tony fra Praksis Arkitekter. ”Projektet tager udgangspunkt i strategiske mål for fremtidens havn, samtidig med at vi skitserer, hvordan man kan transformere en af de eksisterende bygninger på Frederiksøen.”
Skitseprojektet belyser mulighederne for at skabe et nyt og enestående teaterhus for teater, uddannelse og oplevelse og er en konkretisering af den vision, Jakob Engmann og holdet på BaggårdTeatret har for det nye sted.
”Det er stort og afgørende skridt for os,” siger teaterdirektør Jakob Engmann.

”Praksis Arkitekter har med stor faglighed vist, hvordan visionerne for fremtidens teaterhus kan forløses. Så er det op til os at realisere dem.”
Svendborg Byråd gav i december 2019 grønt lys til udviklingen af et levende, nyskabende og samlende teater- og oplevelseshus på en af Svendborgs mest attraktive placeringer. Skitseprojektet er første bud på denne realisering i bygningen, som i dag huser Danmarks Museum for Lystsejlads. En af de bærende tanker i den nu offentliggjorte skitse er, at man ønsker at bevare bygningens stålkonstruktion og genanvende så meget som muligt af den gamle værftshal.

“Vi ønsker at bygge videre på historien og den stærke fortælling om værftøen. Både ud fra et bæredygtighedsprincip men også fordi det føles rigtigt at stå på skuldrene af havnens historie og ikke rive ned,” forklarer Jakob Engmann.
Teaterhuset henter inspiration i den positive og publikumstiltrækkende udvikling, der har været i museumsverdenen over de senere år, og ønsker at gøre det først rum, publikum møder, foyeren til et interaktivt oplevelsesrum.

”Det er vigtigt for os at skabe et flow fra havn til hus, og at huset der er åbent fra morgen til aften bliver en attraktion i sig selv. Derfor er vores foyer interaktiv, så man kan tage børnene med på opdagelse i de sanselige udstillinger og skabe sit eget lysdesign en lørdag formiddag.”

Som en central del af det nye teaterhus vil elever fra BaggårdTeatrets og Skolerne i Oures Scenekunstakademi have deres daglige gang og undervisning i huset, der dermed trækker Oures vibrerende ungemiljø ind til byen. Det nye teaterhus har en estimeret anlægssum på lidt over 100 mio.kr., som BaggårdTeatret nu går i gang med at fondssøge.

Teaterdirektør Jakob Engmann forventer, at mange vil besøge huset og opholde sig ude som inde – også selvom de ikke nødvendigvis har billet til en forestilling i en af husets to moderne fuldt udstyrede sale. Den ene en balkonsal med dækbart panoramavindue, der viser den fantastiske udsigt over mod Skansen på Tåsinge. En sal, der kan bruges både til forestillinger, koncerter, konferencer og udlejning, og som giver teatret og byen nye strenge at spille på. Det samme gør husets restaurant og tagterrassen med udeservering, krydderurtebede – og byens vel nok bedste udsigt. 

Download selve skitseprojektet her. For yderligere oplysninger, kontakt BaggårdTeatrets kommunikationschef Jannie Schjødt Kold jannie@baggaardteatret.dk / 7174 9821

af Jannie Schjødt Kold