I en tid, hvor holdninger skaber splittelse som aldrig før. Og hvor groteske sager får sindene i kog, så bliver traditioner stadig vigtigere.

Det mener jeg i hvert fald.

Alt hvad der kan binde os sammen som folk, skal binde os sammen. For ikke mange uger siden fejrede vi brunsvigerens dag her på Fyn. Busserne kørte rundt med en hyldest til brunsvigeren på displayet og hele øen talte om kagen. Selv i fitnesscentre blev der serveret brunsviger, hvilket vel siger en hel del.

En kendt og skarp komiker mente sit om et billede, som jeg lagde op på de sociale medier af fejringen. Han mente, at jeg som politiker i stedet skulle bruge tiden og min sociale platform på noget relevant. Jeg kunne ikke være mere uenig med pågældende i, at dagen ikke var relevant. Og jeg mener faktisk, at jeg som politiker, sammen med mine kolleger, har et stort og vigtigt ansvar for også at skabe og give opbakning til begivenheder, der samler os som folk. Der er masser af vigtigt arbejde og alvorlige beslutninger, der håndteres i det daglige. Masser. Det gælder for os alle. Men det blokerer ikke for, at der også skal være plads til det, der samler os. Og det gør traditioner. Særligt hvis de involverer noget, der kan spises.  

Mortens aften er en tradition i min familie. Vi inviterer venner på and og har nogle hyggelige timer. Vi kunne spise alt muligt andet end and. Men så ville det ikke være det samme. Så kunne det jo også lige så godt være en anden dag end d.10. november.

Traditionen er klart defineret, gæsterne ved, hvornår de skal sætte kryds i kalenderen – og de ved, hvad der står på menuen. Det gør jeg også, så der går ikke mange overvejelser på at sammensætte en eksotisk og overraskende middag med ingredienser og gastro-teknik, som gæsterne kan beundre og rose. Børnene jubler fordi de denne dag må dyppe kartoffelchips i sovs. Forældrene nyder at der er en undskyldning for at afvige fra Sundhedsstyrelsens anbefalinger til sund kost, og selv de mest klimabevidste plantefarstyper må overgive sig til anden.     

Traditioner er noget af det fineste vi har. Ikke mindst de gamle, som vi samles om i hele landet og på tværs af socioøkonomiske skel. Halloween er et godt eksempel på en nyere tradition, der har sneget sig ind. Men det kan helt det samme som de gamle. Nemlig at samle os. Derfor fortjener traditionerne langt større anerkendelse. De kan noget, som stort set ingen andre formår i et moderne samfund. 

af lea adelsten olsen