Kære politikere.

I får ofte skæld ud, grimme ord og hård kritik for jeres beslutninger. Men I bør også hyldes. I bruger mange timer på vores demokrati, møder, dagsordner, bilag, debatter, læserbreve, dialog på sociale medier og selvfølgelig alle de uformelle snakke med os vælgere i supermarkedet, ved boldbanen, på gågaden og i biografens foyer.

Vi kender jer og vil gerne vende en sag med jer, når vi møder jer. Vi demonstrerer mod jeres beslutninger, når vi ikke er enige, og vi skriver til jer direkte, på sociale medier og i læserbreve. Men nu er det på tide, at I også anerkendes.

I skal hyldes for at stille op, stå frem og have modet til at diskutere. I skal have tak for at påtage jer det store ansvar, det er drive vores samfund ind i fremtiden, skabe fundamenterne for vores børn, og vores børns børn.

De fleste af os andre vil ikke. Vi har mange meninger ved spisebordet, men vi er ikke villige til at bruge tiden, betale prisen og finde modet til at gå ind i politik.

Derfor en hyldest til de, der gør, tør og vil.

Handling skaber forvandling.  Eller sagt på en anden måde: magten tilfalder netop dem, der handler. Dem der møder frem, stiller op og vil.

Og her skal I vide, at I bærer et stort ansvar. I skal træde varsomt. For forvandling er jo ikke per definition godt, fortryllende eller rigtigt. I politikere skaber forvandlinger, I har magten, fordi i møder frem, stiller op og deltager. I har også ansvaret.

Og når I igen skal skære for at få budgetterne til at nå, så har I ansvaret for fremtiden.  Ansvaret for dannelsen, demokratiet og ordentligheden. I har ansvaret for, at vi fortsat har et kulturliv, der skubber til netop disse fundamenter. Anstændigheden og eftertanken i samfundet. Det er ikke givet, at vi passer på hinanden, undertrykker vores dyriske drifter og tænker en ekstra gang, før vi taler og handler.

Selvfølgelig sidder I ikke med ansvaret alene, men I sætter rammerne for vores liv.

Det er nemt at tækkes folkestemningen. Vi vil have mere personale i skolerne, børnehaverne og på plejehjemmene. Vi vil have motorveje, cykelstier og offentlig transport. Vi vil have supersygehuse, skurkene bag lås og slå, og mere politi på gaden. Vi vil have svømmehaller, sportshaller og musikarrangementer. Vi ved, hvad vi vil ha. Men I politikere har også ansvaret for at gi os rammerne til noget af det, vi ikke ved, vi vil ha’. Små og store oplevelser i hverdagen, kulturen i det nære, musikken vi ikke kendte, kunsten i bybilledet, og teater, der skaber tanker og sætter følelser i gang. Og det er så nemt at skære der, hvor vi ikke ved første øjekast vi vil savne det. Men pas nu på.

I har ansvaret for, at diskussionen ikke forfalder til at være valget mellem børnehaver eller teater, ældrepleje eller musik, sygehuse eller kunst, skoler eller bibliotek. Det første handler om her og nu velfærd, mens kulturen er dannelsen, fundamentet og fremtiden.

Kære politikere – tak fordi I stiller op. Bruger tiden. Skaber forvandling. Og tak fordi I tænker jer om en ekstra gang, inden I skærer i fundamentet – og skaber en forvandling, der ikke kan fortrydes.

af Julie Lindegaard

Næstformand i BaggårdTeatrets bestyrelse og kommunikations- og salgschef på Odense Teater. Har tidligere været udviklingsdirektør i FilmFyn, direktør hos Danmarks Film- og Kulturdage SVEND og selvstændig med fokus på PR, kommunikation og events.