Det er vigtige byggesten i samfundets sammenhængskraft. I øjeblikket hvor globalisering, konkurrencestat og rodløshed er hverdagen, bliver kultur vigtigere end nogensinde. Kultur bygger mennesker op og er en vigtig brobygger af fællesskaber og tilhørsforhold.

Samfundets sundhedstilstand kan derfor måles på kulturlivet.
Et stærkt, varieret, underholdende og kritisk kulturliv bliver skabt af unge og gamle, store og små, frivillige og professionelle, som med passion og holdninger pirrer nysgerrigheden, stiller spørgsmål og sætter livet til diskussion.

Kultur skaber forståelse og indsigt i både sig selv og andre. Hvem har ikke efter tv-serien Arvingerne tænkt over egne familieforhold og svære dilemmaer, knebet en tåre over Jesper Wung-Sung skildring af Jeppe og Cecilies ulykkelige skæbne i En, to, tre – NU! eller følt glæde, sammenhold og de store vidder ved fællessangen på sommerens Skarø-festival? Kulturen har således et kæmpe potentiale for at være medskabende for identitet, selvindsigt og selvforståelse og givetvis også medmenneskelighed.

Kan man tage en kulturpille og få det bedre? Det undersøges i øjeblikket af Sundhedsstyrelsen, som sidste år igangsatte satspuljeprojektet “Kultur på recept”. Fire kommuner har fået 7 mio kr til at afprøve, hvordan kulturelle aktiviteter kan indgå i kommunale forløb, der tilbydes borgere, der er langtidssygemeldt med stress, angst og depression. Erfaringer fra arbejdet i de fire kommuner skal gøre os klogere på hvordan kulturelle aktiviteter kan indgå i langtidssygemeldtes rehabiliteringsforløb.
I Svendborg tages skridt i samme retning. På Forsorgsmuseet har den nyskabende udstilling ‘Skjulte Danmarkshistorier’ givet hjemløse og udsatte plads til at fortælle deres historier. Borgere, der lever, eller har levet, på gaden blev inviteret ind i det kulturelle rum, hvor fortællinger, refleksioner, værdier og identitet blev drøftet i et samspil mellem dem, udstillingen og besøgende. Og i et samarbejde mellem Asylskolen i Ollerup, Rokoko Studios og BaggårdTeatret gav man sidste år unge asylansøgere fra Hundstrup mulighed for at eksperimentere med scenografi, musik, eventyr og egne fortællinger. Mere meningsfyldt kan det næsten ikke blive.

Den franske filosof Diderot sagde, at kultur udtrykker det samfundet endnu ikke har formuleret. Med “Kultur på recept”, Forsorgsmuseets samarbejder med udsatte og hjemløse og BaggårdTeatrets samarbejde med unge asylansøgere, kan man måske sige at kultur reparerer samfundet og bygger op. Det er en værdi der ikke kan måles; men den kan mærkes. Af os alle sammen.

Læs også:

Kunst er kernevelfærd

Kan boksning skabe integration?

Kulturens sociale ansvar

af Bo Hansen

Borgmester Bo Hansen.